Дієта після операції: основні правила харчування після хірургічного втручання

Як дієта після операції на хребті, так і дієта після операції щитовидної залози складається виключно з рідкої їжі, яка приймається малими порціями по 5-6 разів на день. Потім можна вживати їжу більш густу, але теж перетерту. А вже через тиждень-другий після такої операції можна їсти майже все (якщо, звичайно, лікар не дасть особливих вказівок).

Але в дійсності далеко не всі так просто … Необхідність дотримання спеціального режиму харчування для максимально повного та швидкого відновлення після операції – медична аксіома. Тому корисно ознайомитися з основними правилами харчування після хірургічного втручання, щоб мати уявлення про те, що можна їсти після операції і чого не можна їсти після операції на тих чи інших органах.

Дієта після порожнинної операції: загальні принципи

На основі функціональних особливостей різних систем і органів, а також з урахуванням специфіки фізіологічних наслідків їх хірургічного лікування розроблена відповідна хірургічна дієта після порожнинної операції. Її мета – знизити навантаження на весь організм і на прооперований орган, але при цьому забезпечити організм енергією.

Яка дієта після операції призначається відразу ж після її проведення? Щодо допустимого набору продуктів і способів їх кулінарної обробки найбільш суворої є нульова дієта після операції. У клінічній практиці даний режим харчування дотримується протягом перших трьох днів після хірургічного втручання. Ця дієта складається з підсолодженого чаю (з лимоном або без), відвару шипшини, різних киселів і розведених свіжих соків, фруктового і ягідного желе, знежиреного м’ясного бульйону і слизового рисового відвару. Порції маленькі, але прийом їжі проводиться до семи разів на день.

Таке харчування допомагає уникнути небажаних навантажень на шлунково-кишкового тракту і всю травну систему прооперованого пацієнта. Причому дієта після операції на стравоході, дієта після операції раку шлунка, дієта після операції перитоніту, а також дієта після операції на серці можуть бути призначені лікарями тільки через кілька днів, оскільки спочатку таким хворим у відділенні інтенсивної терапії можуть вводити харчування через зонд або шляхом парентерального введення спеціальних препаратів.

Нульова дієта після операції має три варіанти – А, Б і В. Нульова (хірургічна) дієта 0А описана вище, її добова калорійність мінімальна – не більше 780 ккал. Відмінність від неї дієти 0Б полягає в додаванні рисової, гречаної і вівсяної каш (рідких і протертих), слизових круп’яних супів, заправленого манкою відвару овочів або нежирного курячого бульйону. Крім того, в залежності від стану хворого, дозволяється приготований на пару омлет (тільки з яєчних білків) і парове суфле з м’яса. При цій дієті також дають нежирні вершки, ягідні муси і желе (некислі). Разовий обсяг їжі обмежений 360-380 г, кількість прийомів їжі – 6 разів на день, а добова калорійність не повинна перевищувати 1600 ккал.

Дієта після порожнинної операції 0В (2200 ккал), крім супів-пюре, включає блюда з протертого відвареного м’яса, курятини та нежирної риби; пюре з овочів; рідкі молочні каші, протертий сир з вершками, кефір; печені яблука і білі сухарики (не більше 90-100 г в день). Загалом, така післяопераційна дієта – в міру поліпшення стану пацієнтів – є як би переходом до більш повноцінному раціону, який в більшості випадків також обмежується показаннями різних лікувальних дієт.

Дієта 1 після операції

Необхідно мати на увазі, що дієта 1 після операції (№ 1А хірургічна і №2 хірургічна) багато в чому повторює розпорядження дієти 0В, але з більш високою добовою калорійністю (2800-3000 ккал). Режим харчування – 5-6 разів на день. Тут є два варіанти – протерта і не протерта.

Чого не можна їсти після операції, якщо призначена дана дієта? Не можна вживати м’ясні та рибні бульйони, жирне м’ясо, птицю та рибу, грибні та міцні овочеві відвари, будь свіжий хліб і здобні випічку і, зрозуміло, все соління, копченості, консерви, гострі соуси і приправи. Також потрібно виключити пшоняну, ячну, перлову і кукурудзяну каші, страви з бобових, кислі молочні продукти, гострий сир і яйця – смажені і варені круто. З овочів виключаються білокачанна капуста, редька і редис, огірки і цибуля, а також шпинат і щавель. Багаті клітковиною, а також кислі фрукти дієта 1 після операції теж виключає. А ще – шоколад, морозиво, чорну каву і газовані напої.

Що можна їсти після операції при даній дієті? Теплу варену (або приготовану на пару) їжу – в сильно подрібненому вигляді. Можна готувати супи з протертих овочів і розварених круп і супи-пюре з попередньо звареного м’яса.

Дотримання дієти 1 після операції допускає вживання солодких фруктів і ягід у вигляді пюре, мусу і желе, а з напоїв – чаю, киселю і компоту.

Саме таке харчування є дієта після операції на легкому, дієта після операції виразки шлунка і дієта після операції раку шлунка. Причому в останньому випадку через три тижні після операції лікарі рекомендують пацієнтам включати в раціон м’ясний і рибний бульйон – щоб травна система почала працювати активніше.

Дієта після операції жовчного міхура

Дієта після операції жовчного міхура (його часткової або повної резекції) – після скасування дієти 1 – накладає повну заборону на жирне і смажене; на копченості, соління й маринади; виключає вживання консервів, грибів, цибулі та часнику, а також кондитерських виробів з кремом, морозива і газованих напоїв. Строго обмежені солодощі, в першу чергу, шоколад.

Що можна їсти після операції на жовчному міхурі? Гастроентерологи рекомендують вживати тільки нежирні сорти м’яса і риби, перші страви на основі ненасичених м’ясних і овочевих бульйонів, підсушений хліб, різні знежирені кисломолочні продукти. Між вершковим і рослинним маслом слід робити вибір на користь останнього.

Шкідливо є дуже гаряче або холодне: оптимальна температура їжі відповідає нормальній температурі тіла. Порції повинні бути невеликими, а прийомів їжі протягом дня має бути не менше п’яти.

Дієта 5 після операції

Дієта 5 після операції – це основна лікувальна дієта після операції на печінці, після операції жовчного міхура (в тому числі його видалення), а також найбільш часто призначається дієта після операції на підшлунковій залозі.

Як і належить, харчування має бути дробовим, тобто п’яти- або шестиразовим. У день пацієнту необхідно приблизно по 80 г білків і жирів, а вуглеводів – в межах 350-400 г. Добова калорійність не перевищує 2500 ккал. Протягом доби необхідно випивати не менше 1,5 л води. Дана щадна дієта після операції допускає вживати 45 г вершкового і 65 г рослинного масла в день, не більше 35 г цукру і до 180-200 г підсушеного хліба.

Дієта 5 після операції не допускає в раціоні в таких продуктів, як жирні сорти м’яса і риби, сало, субпродукти; будь-які бульйони; ковбаса і консерви; жирні молочні продукти; смажені і варені круто яйця. Також неприпустимо вживання часнику, зеленої цибулі, редиски, шпинату і щавлю, грибів і бобових, свіжого хліба та здоби, кондитерських виробів, морозива, шоколаду, чорної кави і какао. А із способів кулінарної обробки використовуються варіння і приготування на пару, хоча запікання і гасіння також допускаються.

Дієта після операції на кишечнику

З огляду на локалізацію хірургічного втручання, дієта після операції на кишечнику повністю виключає вживання грубої рослинної клітковини, а також будь-яких харчових продуктів, які важко перетравлюються, викликають посилення скорочень стінок органів шлунково-кишкового тракту, тобто кишкової перистальтики, а також провокують метеоризм.

Легкоусвояемая рідка гомогенізує їжа невеликими кількостями по 5-6 разів протягом дня – головні правила, на яких базується дієта після операції спайок кишечника, дієта після операції сигмовидної кишки, а також дієта після операції непрохідності кишечника і дієта після операції прямої кишки. У міру поліпшення стану при даних патологіях лікар дає дозвіл на включення в меню нежирного м’яса, птиці, морської риби, яєць і кисломолочних продуктів зниженої жирності.

Оскільки найбільш підходящою для кишечника є щадна дієта після операції, то їжа обов’язково ретельно подрібнюється. Згодом призначається дієта 4, при якій в меню повністю відсутні овочі і фрукти (в будь-якому вигляді); молочні супи і молочні продукти (крім сиру); хліб і борошняні вироби (крім сухарів із пшеничного хліба); м’ясні супи (з будь-якої заправкою, крім парових фрикадельок або вареного подрібненого м’яса); жирне м’ясо, ковбаса і сосиски; жирна або солона риба; жири (можна класти в готові страви тільки трохи вершкового масла).

Не допускає дієта після операції на кишечнику вживання бобових і будь-яких макаронних виробів, всіх солодощів (включаючи мед), а також какао, кави і газованих напоїв.

Що можна їсти після операції на кишечнику? Протерті каші (гречка, рис, вівсянка); овочеві відвари (без самих овочів); яйця всмятку і в вигляді парового омлету; киселі і желе (з яблук, груш, айви); чорний і зелений чай, какао, неміцний чорна кава. Рекомендується пити розбавлені свіжі фруктові і ягідні соки (крім виноградного, сливового і абрикосового).

Дієта після операції апендициту

Дієта після операції апендициту переслідує максимально швидке засвоєння їжі і полягає у вживанні в перші дні після операції виключно рідкої їжі. Чого не можна їсти після операції з видалення запаленого апендикса? Категорично заборонено вживання будь-яких сирих овочів і фруктів, бобових, молока, жирного і смаженого, гострого і солоного, а також міцного чаю і кави. Швидкому засвоєнню їжі також сприяє дробове харчування: 7-8 разів на день невеликими порціями.

Протягом 8-10 днів дієта після операції апендициту складається з: нежирного бульйону, овочевого і рисового відвару, овочевих перетертих супів і рідкого пюре (з кабачків, гарбуза, некислих яблук). Меню дієти після операції апендектомії також включає зварені на воді каші (рисову, гречану, вівсянку), відварну або парову курятину, телятину і нежирну морську рибу, фруктові і ягідні киселі, компоти, відвар шипшини. Далі в раціон вводяться варені і тушковані овочі, вермішель, яйця (некруто або білковий паровий омлет), вчорашній білий хліб, сир, кисломолочні напої.

Після зняття швів і виписки з лікувального закладу рекомендується щадна дієта після операції – лікувальна дієта 2, при якій з раціону виключаються: жирне м’ясо, свиняче сало, солоне і копчене, консерви, свіжий хліб, здоба, бобові та пшоно, гриби, зварені круто яйця . Протипоказано їсти цибулю і часник, редьку і редис, солодкий перець і огірки, свіжі фрукти і ягоди з грубою шкіркою або зернами. Повна заборона накладається на тістечка, морозиво, какао, чорна кава і виноградний сік.

Дієта після операції на шлунку

На першому етапі дієта після операції на шлунку і дієта після операції виразки шлунка – це дієта 0А, 0Б і 0В (докладніше читайте вище). Особливість даного клінічного випадку полягає в тому, що з раціону може бути повністю виключена сіль, а число прийомів їжі збільшено до 8-10 разів на день – при тих же мінімальних разових кількостях. Але денне споживання рідини при цьому має бути не менше двох літрів.

Дієта після операції виразки шлунка (в середньому через три дні після хірургічного втручання) – це дієта 1А хірургічна (протерта). У число допустимих продуктів входить той же, що і при загостренні виразкової хвороби, тобто нежирний курячий бульйон, молочний та фруктові киселі і желе, нежирні вершки, слизові супи (з додаванням вершкового масла), яйця (тільки некруто), підсолоджений відвар або настій плодів шипшини, морквяний сік і розведені некислі фруктові соки. Такого харчування пацієнти дотримуються приблизно півмісяця. Потім асортимент продуктів і меню дієти після операції поступово розширюються, але ключовий принцип харчування зберігається, щоб якомога довше захищати слизову шлунка від будь-яких дратівливих факторів і тим самим сприяти одужанню.

Дієта після операції грижі

Призначувана медиками дієта після операції грижі – дієта після операції пахової грижі або дієта після операції пупкової грижі – в перші дні абсолютно аналогічна харчування, яке отримують пацієнти після операцій на кишечнику і шлунку.

Приблизно на п’ятий-шостий день після операції раціон розширюється за рахунок різних перших страв, в першу чергу, вегетаріанських супів, а також других страв – круп’яних і м’ясних. Однак принципи дієти, що щадить після операції зберігаються ще деякий час (його визначає тільки лікар).

З метою профілактики запорів, які призводять до перенапруження гладкої мускулатури очеревини і малого таза, пацієнтам, які перенесли ушивання грижі, лікарі радять надалі відмовитися від жирної їжі, вживати більше рослинної їжі, не переїдати і контролювати свою вагу.

Дієта після операції на геморої

Дієта після операції на геморой і дієта після операції анальної тріщини, а також дієта після операції аденоми простати засновані на одних і тих же принципах. І ключовим моментом, що об’єднує лікувальне харчування при хірургічному лікуванні перерахованих патологій, є недопущення запорів, профілактика метеоризму і полегшення дефекації.

Тому в першу добу таким пацієнтам показано тільки пиття, а потім призначається раціон, який повністю виключає: молоко, житній хліб, капусту, редис і редьку, цибулю і часник, пряну зелень, бобові, багаті клітковиною сирі фрукти і ягоди (яблука, груші, виноград, агрус і ін.), а також всі види горіхів. Така дієта в деяких джерелах іменується як бесшлаковая дієта після операції. Хочемо зазначити, що в офіційній дієтології таке лікувальне харчування не значиться …

Зрозуміло, що неприпустимо вживання особливо шкідливих продуктів (жирних, гострих, солоних і солодких) і всього консервованого. А до того, що можна їсти після операції даної локалізації, відносяться розсипчаста гречана і пшоняна каші, пшеничний білий хліб (з борошна-крупчатки), все кисломолочне, нежирна яловичина і курятина. На смажене – табу: все потрібно варити, тушкувати або готувати в пароварці. Пиття повинне бути рясним, щоб уникнути проблем з сечовим міхуром.

Дієта після операції видалення матки

Рекомендована жінкам дієта після операції видалення матки, а також дієта після операції на яєчнику мало чим відливається від тих правил, які вже наводилися вище. Однак через пару днів після цих операцій харчової режим зовсім інший: ніяких рідких каш, слизових супів і киселів.

По-перше, обсяг рідини, що випивається протягом дня, має становити мінімум три літри. По-друге, їжа повинна сприяти послабленню кишечника. Для цього в меню дієти після операції на матці та її придатках лікарі вводять кисломолочні продукти (особливо корисний кефір малої жирності), різні страви з круп (наприклад, розсипчасті каші), неміцні бульйони і відварне м’ясо, легкі овочеві салати (крім капустяних) з соняшниковою або оливковою олією, фрукти і ягоди (за винятком винограду, інжиру і граната). Режим прийому їжі – невеликими порціями, від п’яти до семи разів на день.

Надовго залишаються під забороною: солона, гостра і жирна їжа; практично вся бакалія; все смажене; страви з бобових; білий хліб, здоба та кондитерські вироби; міцний чай, кава, какао (і шоколад), а також алкогольні напої.

Дієта після операції на серці

Дієта після операції на серці передбачає нульову дієту (0А) в перші три дні. Потім прооперованих хворих переводять на дієту 1 після операції (1 хірургічну), а приблизно на 5-6-й день (станом) призначається дієта 10 або 11. Подібні правила діють і коли призначається дієта після операції шунтування.

Думаємо, слід коротко охарактеризувати згадані дієти. Отже, лікувальна дієта 10 призначається при захворюваннях серцево-судинної системи і спрямована на нормалізацію функцій кровообігу і загального метаболізму. Її ключові особливості полягають в значному зниженні споживання кухонної солі, рідини (до 1200 мл в день), жирів (до 65-70 г) і вуглеводів (до 350-370 г), а також збагачення харчування калієм і магнієм. Добова калорійність становить енергетична цінність 2500 ккал.

Білкова дієта після операції (дієта 11) використовується для підвищення захисних сил організму і відновлення нормального стану, зокрема, при анемії, загальному виснаженні і хронічних інфекціях. У багатьох випадках її призначають і для підвищення якості харчування хворих при інших патологіях, оскільки це білкова дієта після операції (до 140 г білків в день). Ця фізіологічно повноцінна дієта – вітамінізований і калорійна (3700-3900 ккал), в якій передбачено до 110 г жирів і до 500 г вуглеводів. При такій дієті після операції на серці пацієнти їдять п’ять разів протягом дня. Обмежень по кулінарній обробці їжі та її консистенції немає, але в будь-якому випадку смажене і жирне протипоказано є навіть при відсутності будь-яких внутрішніх захворювань.

Дієта після операції шунтування спрямована на зниження вміст у крові холестерину, і дотримуватися її рекомендацій необхідно постійно, щоб виключити відкладення холестерину в кровоносних судинах.

Дієта після операції шунтування обмежує вживання жирів і повністю виключає все смажене і жирне, а також топлене і соняшникову олію (можна лише оливкова олія холодного віджиму). Меню дієти після операції аортокоронарного шунтування має включати: відварне м’ясо (нежирна яловичина і телятина), яловичу печінку, м’ясо птиці, молочні продукти невисокої жирності, білу морську рибу, бобові, овочі, фрукти, ягоди, горіхи.

Дієта після операції на нирці

Як відзначають фахівці, дієта після операції на нирці – в разі ультразвукового дроблення знаходяться в ній каменів – не призначається, але рекомендується вживати легку їжу, приготовлену на пару, не їсти жирного і гострого, відмовитися від консервів і газованої води.

Якщо камені видаляються шляхом полостного хірургічного втручання, пацієнту потрібна нульова дієта після операції, потім дієта 1 після операції (поверніться в початок публікації і ознайомтеся з характеристиками даних дієт).

При стандартному перебігу післяопераційного періоду приблизно на п’ятий-шостий день лікарі встановлюють своїм пацієнтам режим харчування відповідно до лікувальним дієтичним столом 11 (про нього також написано вище).

А ось дієта після операції видалення нирки (після харчування за нульовою та першої хірургічної дієт) передбачає збалансоване повноцінне харчування з деякими цілком обґрунтованими обмеженнями. Так, необхідно менше підсолювати їжу, скоротити в раціоні кількість м’ясних страв, замість білого хліба є чорний, замість молока пити кефір. І не викликає ніяких сумнівів, що парові котлети корисніше смажених, а тушкована кролятина для єдиної нирки краще, ніж свинячий шашлик.

Різні каші, молочні продукти, овочі, фрукти – все це можна. А все консерви, напівфабрикати і харчові продукти з консервантами, ароматизаторами і харчовими фарбами можуть тільки нашкодити. До речі, до видалення нирки призводять різні причини, тому дієта після операції видалення нирки кожного пацієнта призначається в індивідуальному порядку.

Дієта після операції сечового міхура

Всі дієти при хірургічному лікуванні патологій тазових органів, в тому числі дієта після операції сечового міхура, наказують вживання їжі, яка легко засвоюється. Тому закономірно призначення дієти після порожнинної операції, тобто їжі з рідкої і напіврідкої консистенцією, з обмеженням або повним виключенням жирів, кухонної солі, грубої клітковини і т.п.

Основні рекомендації урологів з приводу дієти після операції сечового міхура зводяться до більш частого і рясного вживання води, а також до необхідності уникати продуктів, в яких присутні сполуки щавлевої кислоти (оксалати).

Високим вмістом оксалатів відрізняються щавель, шпинат, селера, петрушка і все листові зелені овочі; баклажани, картопля і морква. А щоб не підвищувалася кислотність сечі, рекомендується не зловживати маринадом, кислими фруктами і фруктовими соками, кисломолочними продуктами, а також пивом і вином.

Рецепти дієти після операції

Чи потрібно приводити докладні рецепти дієти після операції, в сенсі, тієї самої нульовий дієти? Навряд чи, адже поки пацієнти їдять слизовий рисовий відвар або нежирний бульйон з курки, вони знаходиться в лікарні …

А поза стаціонару доведеться навчитися варити, наприклад, молочний кисіль. Для його приготування на стакан молока потрібно чайна ложка звичайного картопляного крохмалю і стільки цукрового піску.

Молоко потрібно довести до кипіння і влити в нього крохмаль, розведений у невеликій кількості води (50-60 мл). Крохмаль вводиться при безперервному помішуванні – щоб кисіль вийшов однорідним. Додаємо цукор і знімаємо з вогню. Принцип приготування всіх киселів аналогічний даним рецептом дієти після операції.

А ось рада з приготування протертих каш – рисової, гречаної або вівсяної. Щоб не возитися з перетиранням готової каші, потрібно подрібнити практично до стану борошна відповідну крупу і вівсяні пластівці. І в окріп (або в закипаюче молоко) при помішуванні всипати вже подрібнений продукт. Така каша вариться набагато швидше.

В майбутньому будуть робити операції дистанційно

Фахівці заявили, що в найближчому майбутньому у них вийде розробити обладнання, яке дозволить хірургам проводити дистанційні операції, перебуваючи на великій відстані від пацієнта.

Харчування при дисплазії шийки матки

Харчування при дисплазії шийки матки відіграє важливу роль в загальному курсі терапії. Достовірно встановлено, що CIN може бути наслідком не тільки вірусного, інфекційного зараження, а й відсутністю нормального раціону – дефіцитом вітамінів, …

Лікувальне харчування дітей при захворюваннях шлунка

При патологічних станах регенераторні процеси епітеліального покриву декомпенсіруются, особливо в гострому періоді захворювання, що обґрунтовує один з найважливіших принципів лікувального харчування дітей при захворюваннях шлунка – щажение слизової …

» Дієта після операції: основні правила харчування після хірургічного втручання